Ringronde

20130519-081946.jpg

De eerste oogst van kweekjaar 2013 heeft een ring omgekregen afgelopen week. Bijna alle duiven doen mee aan de kweek, al zijn er heel wat koppels die eieren van anderen hebben geadopteerd. Rond de 40 jongen hadden een ring om kunnen krijgen, maar zoveel zijn het er nog niet. Want als je streng wilt selecteren op gezondheid dan moet dat in het nest beginnen. Waar let ik dan zoal op? Allereerst iets wat iedereen wel op zal vallen, als de ene veel kleiner is dan de nestmaat dan is dat al geen goed teken. Is dit niet te verklaren uit een dag of 2 later uit het ei gekropen, dan blijft zo’n jonkie dus achter in groei. Pa en ma geven minder, het jong is minder actief. Hoe dan ook, die kan weg. In de natuur stoppen ouderdieren ook alleen energie in de meest levenslustige nakomelingen. Kropje goed gevuld, kop rechtop tussen de schouders, glimmende, meest vettige pootjes bij het ringen, schone navel, goede mest, flink wat donshaar, geen week bekje, allemaal van die punten waarop je de zwakke broeders al kunt scheiden van de sterkeren.
Het blijft altijd een leuke periode, vooral het gluren naar de eerste veertjes, jonge doffertjes die als een zwaan op het nest naar je uithalen. Doffertjes? Ik ring de grootste uit het nest altijd even of oneven, wisselt wat per jaar. Dit jaar even nummers voor de doffers. Het komt verassend vaak uit, meer dan 90% is raak. Natuurlijk niet met één in het nest en ook als er twee jongen van hetzelfde geslacht zijn wordt het natuurlijk niks.
Als jongen slecht opkomen of aan de ‘race’ zijn bij de overgang van pap naar hardvoer is iets waar ik slecht tegenkan. Is het bij een enkeling het geval dan kijk ik extra kritisch naar zo’n jong en naar het aasgedrag van de ouders. Sommigen vreten echt alles om hun jongen te voeren. Wat ook helpt is zorgen voor een kleine overgang door het voer af te stemmen op de behoefte. Dat betekent niet direct massa’s voer in de bakken. Tot en met het uitkomen van de jonkies heb ik ze gewoon op de Rust+gerst gehouden en krappe porties tot 20-25 gram. Daarna over op kweekvoer, waarbij ik rond de omschakeling van ‘duivenmelk’ naar mengeling extra vet voer heb ingemengd via Turbo Energy en snoepzaad (mn. hennep). Resultaat, keurige rondjes rondom de broedschotels. En tevreden jonkies, want iedereen weet na zo’n griepwinter wel hoe het voelt als maag en darmen overstuur zijn….

door wiebrenvanstralen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s