Preventief

20130816-103532.jpg

Afgelopen week met een bevriende liefhebber alle jongen en de jongste kwekers ingeënt tegen herpes. Een bewezen entstof is het (nog) niet, maar via trial&error kom je ook verder. Jaarlijks is er in de ploeg taartjongen een ‘snottergolf’ en door te enten hoop ik die nu voor te zijn. Het virus is zeer hardnekkig aanwezig, duiven die het eenmaal gehad hebben worden niet weer ziek (als dat wel zo is worden ze geruimd), omdat het ieder jaar bij de jongen langskomt ga ik er vanuit dat het wel latent aanwezig blijft. Zo ent ik ook al jaren de duiven tegen paratyfus om de uitscheiding dor dragers in te dammen. Een aanpak die werkt. Het wachten is op een mooie combi-entstof, liefst eentje die in het drinkwater of een druppelaar kan, want al die prikken (met adjuvans) vind ik ook maar zozo.
Gisteren zijn ook de Dutchy’s uitgezet, vooral bij de jongen was het ’s nachts trappelen geblazen vanwege de aanvallen van bloedmijten. Deze roofmijten maken korte metten met ze en en passant nemen ze ook de motjes en muggenlarven mee lijkt het.
De nodige preventie dus, essentieel in het op een natuurlijke wijze verzorgen van je duiven.

door wiebrenvanstralen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s