Misvormd

wpid-20131117_162120.jpg

Het was me al eens eerder opgevallen bij een aantal kweekduiven, vervormde pennen. In de diverse oude duivenboeken zijn allerlei oorzaken te lezen van deze bloed -of buispennen. Er staat ook de waarschuwing bij dat je ze niet uit mag trekken. Die heb ik in de wind geslagen zoals je kunt zien, anders lagen ze niet keurig op dit A4tje voor de foto.
Eén doffer had er veel last van, zowel vliegpennen, staartpennen als donsveertjes. Bij twee kweekduivinnen plukte ik er ook aan weerszijden eentje uit, een andere doffer had één zo’n witte pen zitten. Een tijdje geleden schreef ik over in Preventief dat mijn duiven een prik voor herpes hadden gekregen. Sindsdien heb ik ook ellende gehad bij de kweekduiven die hier ook mee gespoten werden. Opvallend is dat de blauwe doffer bij wie ik de meeste bloedpennen vond ook een nestbroer heeft die niet geënt werd.
Met broerlief is er niets aan het handje. Typisch. Het andere potje ga ik dus niet meer gebruiken, ik heb diverse ‘kwekers’ uitgeselecteerd omdat ze na een dipje de weg terug niet meer konden vinden. Natuurlijke gezondheid is een absolute vereiste op mijn hok dus dan is er geen plaats meer voor zwakke broeders. Opvallend veel laatjes van vorig jaar kregen de problemen. Bij de jonge duiven zit er ook wel eens eentje weg te kwijnen, ook die gaat zonder pardon naar de duivenhemel.
Bij deze preventieve actie heb ik dus niet een goed gevoel. Aan de andere kant zijn de jonge duiven wel aan het vliegen als kanonskogels momenteel, zelfs de havik zoekt haar heil in de vele wilde duiven die in de buurt voorhanden zijn……you win some you lose some….

wpid-20131117_162208.jpg

wpid-20131117_162129.jpg

door wiebrenvanstralen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s