Verbetering of vertimmering?

Ach duivenmelkers, als ze niet aan de hokken timmeren…

Als het niet helemaal gaat zoals je wilt dan blijf je toch zoeken. En wat moet er nog aan een oud hok vertimmerd worden, inmiddels heeft het bij de vorige eigenaar en mij al zeker 20 jaar dienst gedaan. De plannen om een nieuw hok te zetten zijn er al een tijdje, dat moet dan naast het hok van de jongen komen, mooi op het zuiden. Omdat er ook nog steeds plannen zijn om achter ons nieuwbouw te realiseren, schuift dat hokkenplan steeds een beetje door; ik wil het dan in één keer goed doen. Als er dan weer zo’n seizoen is als 2014 met weinig succes, dan wordt er toch weer veranderd natuurlijk.

  
Eerst heb ik vorig jaar zomer de roosters verlegd, van achterin naar voorin. De vloerbedekking (grit met erwtenstro) ligt nu in de zon voor een deel van de dag. De duiven doen hetzelfde, die gaan daar liggen in de zon. En er broeden koppeltjes die niet in een broedbak mogen of willen. Voor de vloerroosters in het voorfront zitten twee ventilatieroosters. Erboven de vensterbank onder de ramen, zodat inkomende lucht niet meteen doorkan. De ramen, die alleen met grof geweld nog sluiten, staan ook op een kiertje en geven daarmee altijd wat instroom. Of valse trek als je er in de ventilatie geen rekening mee houdt zoals ik dus niet deed.

Uitroken onder verschillende weersomstandigheden met zo’n rooktest gaf al behoorlijk beeld, de meeste rook komt óf achter bij de pannen of voor via de ren weer buiten. Zoals het was, ramen open en plafond dicht, werkte qua ventilatie voor geen meter. Eerder ging dit wel goed (zelfde test), echter toen had buurman zijn nieuwe hoge schuur nog niet geplaatst. Tussen mijn hok en de schutting zit een kleine meter, aan de andere kant is er ook die meter (gemeentevoorschrift) en het is een soort tochtgang geworden. Bovendien houdt die schuur met z’n hoge kap de zon de eerste drie uur tegen. Dus had ik al eens een paar doorzichtige golfplaten geplaatst zodat de zon, zodra die om het hoekje kwam, ook gelijk het dak binnenscheen. Daarom zaten er ook al transparante schuiven in het plafond. Toch was het dus niet goed, alleen bij warme zomerse dagen én nachten (!) was het aangenaam in de hokken. Zo is na een paar jaar het hokklimaat dus behoorlijk veranderd door externe invloeden. Door zelf eens met de blik van een externe naar mijn hokken te kijken en vooral de optelsom van veranderingen viel het kwartje. Er moesten dus aanpassingen komen, maar hoe?

Bij de beide Jellema’s m’n ogen ook al eens goed de kost gegeven en na ook wat tekeningen van Willem Mulder er weer eens bijgepakt te hebben heb ik besloten de boel over een andere boeg te gooien en de kap te gaan isoleren. 

  
De glaspan en de twee openingen bij het dak zijn niet hetzelfde, het idee wel. Toevallig had een buurman die in de renovatiebouw zit een grote hoeveelheid isolatieplaatjes in de schuur liggen van 4 cm. Voor een paar tientjes kon ik de hele kap doen, gewoon tussen de spanten en hier en daar wat extra vastzetten. De ruiter is maar niet uit de nok gehaald, met de harde wind hier kunnen de nokpannen niet losliggen. Wel heb ik er blokjes onder gezet zodat de nok wat los ligt en er wel het benodigde effect op de luchtdruk kan ontstaan. 

  
Onder de ramen dus ook een kleine inlaat, plexiglazen schuiven in het plafond die meestal maar een handbreedte of minder openstaan en dan de geïsoleerde kap met tot onderkant bovenste pan. Tenslotte de nok een paar centimeter opgelicht. Een mix van bovenstaande twee schetsen dus en het voelt na de aanpassingen al een stuk beter in het hok. De ‘dikke lucht’, zoals Reind Breman dat noemt, is weg. De duiven hebben minder druk op de kop, tenminste dat lees ik af aan de oorveertjes die nu mooi plat liggen en de zachtroze kelen. Hopelijk vertaalt zich dat in de gewenste prestaties, het seizoen is inmiddels begonnen. Zou het de laatste keer vertimmeren zijn geweest aan dit hok?

door wiebrenvanstralen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s