Nieuwjaar, nieuwe kansen

imageOp oudjaarsdag de laatste afwerking buitenom (o.a. dakgoot) afgerond en op nieuwjaarsdag konden de duiven ook naar de laatste afdeling die er in de kerstvakantie weer is bijgeplaatst. Daarmee is het meeste werk aan het nieuwe hok nu klaar. Zoals het hierboven op de foto staat is het grootste gedeelte ervan te zien. Van links een afdeling voor de jonge duiven (met open voorfront), via twee afdelingen voor de vliegduiven (dubbele deuren en linker raam) en achter het laatste schuifraampje hebben de kweekduiven hun plek. Het deel wat niet zichtbaar is op de foto is een opslagruimte waar nog duiven kunnen zitten als ik een extra afdeling nodig heb. Totaal 4 afdelingen en 1 reserve, waar ik eerder telkens drie had en geen extra ruimte zodat ik bijvoorbeeld gescheiden kweekduivinnen wel eens noodgedwongen in een deel van de voliere moest stoppen. Die voliere is trouwens nog niet teruggeplaatst, ik had ze voor het hele hok van de ouden, maar ik denk niet dat ik weer een ren maak voor de vliegduiven. Wat is wijsheid? Eerst dacht ik dat het nuttig was, zeker in de winter, maar nu ben ik daar niet meer zo zeker van. Voor de kwekers zie ik het nut er wel van in trouwens, dus voor die afdeling plaats ik nog weer een deel van de rennen.

Zo zijn er wel meer van die zaken die je weer ter discussie kunt stellen nu alles opnieuw ingericht wordt. Ik had op de vloer immers roosters en intussen ben ik weer een krabber. Deels vanwege het vocht wat eerst nog in de vloerplaten en wanden zat, maar ook nu de boel weer droog is merk ik dat ik weer snel aan het regelmatige schoonmaken wen. Dus of de roosters weer op het hok komen, of dat ik het houd bij een bodem van schelp, stro en droge mest, ik ben er nog niet helemaal uit. Wat me opvalt is dat een paar duiven die anders altijd wat kapotte veertjes achter de oren hadden daar nu weer van verlost zijn. Op andere hokken zag ik het ook al meer dan eens, sommige duiven zitten blijkbaar vaak met hun kopje tussen de spijlen. Qua ventilatie merk ik wel duidelijk verschil met het oude vlieghok, door de golfplaten is er altijd trek en daardoor is het veel minder weer -en windgevoelig. Dat uit zich in duiven die mooier rond blijven met een betere kleur op de spieren en strakkere kopjes.

Over het resultaat van de verbouwing ben ik zeker tevreden, na het vliegseizoen moet het natuurlijk nog allemaal even goed in de verf gezet worden, zodat het ook weer oogt als een geheel. En verder moeten er nog wat kleinere klusjes geklaard worden, zoals het aanleggen van elektra en natuurlijk moet de valplank nog voor het vlieghok, maar verder ben ik wel aardig klaar voor het nieuwe jaar!

 

door wiebrenvanstralen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s