Duiven

2012-12-27 18.04.25

Zo veelzijdig mogelijk, als het ware blauw, zwart, rood en wit samen zoals te zien in bovenstaand plaatje, zulke duiven wil ik kweken.
Vlammen op de grote (inter)nationale klassiekers met ‘natuurbonken’, dat is het doel wat ik met mijn duiven nastreef. Om kop te vliegen op deze vluchten van 1100-1300 km, onder de wisselende omstandigheden die deze vluchten tegenwoordig kenmerken, moet je duiven hebben met een geweldig kompas, wilskracht om ’s nachts in het duister door te zetten en spieren die bij meer dan 15 uur vliegen nog niet staken.

De basis van mijn kweekhok
In 2005 werd de basis gelegd voor het huidige duivenbestand. Er kwam een ronde late jongen van Piter Beerda, die in een rennetje achter onze tijdelijke woning werden gehuisvest. Het werd een barre herfst en een aantal ervan werden uitgeselecteerd. In 2006 werd de huidige woning gebouwd en in 2007 werden de hokken bevolkt met de eerste duiven voor kweek en vlieg. De Beerda’s kregen gezelschap van een aantal jaarlingen van Jouke Waterlander uit toen nog Scharsterbrug, zodat de eerste overnachtvluchten ook gespeeld konden worden. En er werden vooral veel jongen gekweekt uit de Beerda’s, in kruising of zuiver. Diverse soorten werden uitgeprobeerd als kruisingsmateriaal.

Tegenwoordig zit er een andere kolonie duiven vergeleken met het begin. De Beerda’s kunnen zuiver de marathons niet aan. De eerste jaren zag ik al dat ‘pure’ Beerda’s teveel geselecteerd waren naar de programmavluchten en de eendaagse fond, mijn vizier ligt op de verste vluchten dus door gerichte selectie vielen die na verloop van tijd toch af. Sinds 2014 zijn er geen duiven van die ronde laatjes meer aanwezig en zijn er alleen nog rechtstreekse Beerda’s in de stambomen terug te vinden, voornamelijk afstammelingen uit lijn 690, 822.

Nu heb ik vooral duiven van Ultsje en Jelle Jellema, die liggen mij het best (of andersom).
Door in Compustam met codes te werken voor vliegers, kwekers, verspeeld en uitgeselecteerd, is er relatief snel overzicht te krijgen over de kweek -en vliegresultaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s