Afbeelding

Twee-nul-twee-één

Allard

De duiven van Ultsje en vooral Jelle Jellema behoren intussen tot de meest gewilde aanwinsten ter wereld. Ze zijn enerzijds ‘in de mode’ maar natuurlijk komt dat ook door de geweldige vererving waardoor veel liefhebbers er succes mee hebben. Om mijn kweekhok wat op peil te houden kijk ik gericht naar welke duiven er zo fijn vererven dat er op veel hokken goede nakomelingen van zitten. En een opvallende eigenschap erbij is ook niet gek. Zo kwam de Allard al snel in beeld. Hij vloog bij Allard Djjkstra uit Sneek en werd later een topkweker bij Foeke Troelstra. Toen Foeke stopte met de duiven kon ik een ingeteelde kleinzoon kopen die zelf ook al vader was van een bijzonder goede duif. Ook in de directe familie de nodige toppers. En die Allard is ook een schalie, iets wat je in de oude Beerda’s ook wel eens zag (de choco’s of recessief rooien zijn bekender). Afgelopen jaar de beste jaarling komt uit deze doffer en dat geeft toch al een tevreden gevoel. Reden om eens wat meer uit die lijn naar het kweekhok te halen dus. Zo begint 2021 al weer met wat kweekplezier terwijl de duiven gewoon rustig de wintermaanden doorbrengen.

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Pools prikje

Gelukkig is deze paratyfus-entstof weer beschikbaar. Een tijdje was er moeilijk of zelfs niet aan te komen. Het is wel een Pools prikje geworden vandaag, met dank aan Drs van der Sluis. Dus met zo’n Oost-Europese bijsluiter wel even uitvogelen of alles hetzelfde is als toen het nog van Duitse makelij was.

Alle duiven zijn weer voorzien van deze jaarlijkse inenting. Afgelopen jaar niet kunnen doen omdat ik niet aan de entstof kon komen en dat heb ik geweten. Teveel dubieuze problemen bij de duiven, ondanks dat mestonderzoek niets liet zien kon dat geen toeval zijn. Er staat nog wat in de koelkast voor komend voorjaar, hopelijk is het ook de juiste preventie voor een beter 2020

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Taarttoer

De oudste groep jonge duiven is momenteel onderweg vanuit Wijk bij Duurstede. Er waren 30 die hoognodig eens moeten laten zien dat ze als postduif geboren zijn. Al jaren breng ik ze naar volle tevredenheid bij Dick Fijn en zijn kompanen in ’t Loo/Oldebroek. Ze organiseren al vele jaren taartvluchten en liefhebbers komen van heinde en ver duiven brengen. Grootste voordeel vind ik de flinke overvlucht die mijn jongen dan hebben, vanaf grofweg Hattem zullen ze toch echt hun eigen kompas moeten gebruiken voor de goede richting en niet de staart van duiven vóór hen. Zo’n eerste vlucht (ik leer niet op) is vaak lastig voor ze, want ze moeten eigen angst voor de mand, de auto, de lossing met al die vreemden en vaak ook de wind bedwingen om weer veilig thuis te komen. Het is altijd even billenknijpen tot de eerste er is. Daarna is de stelling “als deze het kan moeten de anderen het ook kunnen”

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Slotakkoord

De laatste marathon van het seizoen werd me er eentje. In meerdere opzichten. Allereerst werd de geplande losplaats Cahors ingeruild voor Perigueux, toch een kleine 100 kilometer korter.En de duiven werden om10:30 gelost, zodat ze op het heetst van de dag al even onderweg zouden zijn. Ik had de ploeg mee die ook op de eerste Perigueux van dit jaar meededen en daarnaast de twee duiven die op Agen prijsvlogen op de ochtendlossing dit jaar. Acht duiven totaal, de grootste ploeg van dit jaar. Met zulke hoge temperaturen sloeg de twijfel wel een beetje toe of ze dat goed aan zouden kunnen. Perpignan, gelost om 7:00 uur verliep uiterst stroef met ’s avonds op de kortste afstanden nog geen duif door. Dit zou dus een hele zware vlucht worden voor de duiven. Met zo’n klein ploegje oudere duiven als ik momenteel heb kan het dan twee kanten op; of het gaat goed en ook volgend jaar heb ik weer een ploeg, of het is uithuilen en opnieuw beginnen volgend jaar. Tot ze daar was om 8 voor 2, de 854. Het iele duivinnetje die als tweede kwam op de eerste Perigueux en 11e werd in Balk. Ze kwam toen vlak achter de 591 aan, een sterke doffer, ook uit 2016. Ik dacht toen dat ze hem gevolgd was, want ze was aardig moe. Maar het moet op eigen kracht geweest zijn want ze vliegt de 7e in sector 4, 6e in de afdeling en rond de 42e van de hele lossing van bijna 13500 duiven. En om 16:24 komt warempel de 591, notabene vanaf het noordwesten met een zwierige zwaai landt hij in één keer op de klep. Ook voor hem nog top10 in Balk en in de sector bij de eerste 50. Terwijl hij dus omgevlogen is. Ook de volgende morgen nog 4 thuis waarvan er drie zich klasseren nationaal. De jaarlingen van Chateaudun wisten ook allemaal hun thuishok weer te bereiken. Kortom, ik kan volgend jaar weer met meer ervaren duiven meedoen. Een daverend slotakkoord dus van dit seizoen

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Bergerac 18

De omstandigheden waren sterk vergelijkbaar met vorig jaar. Lang zweten in de mand, een dag later los, en gejaagd door (zij)wind naar huis. Vanwege de voorspellingen rond zoals die er bij inkorven waren -en een NPO die openlijk speculeerde op een morgenlossing- heb ik voorzichtig ingekorfd. Het is toch een zwaar seizoen voor de duiven met al dat warme weer en kopwind , voor je het weet is je hok leeg. En routiniers heb ik eigenlijk niet dus dan wordt het meer ‘een gokje wagen’. In dit geval met 6 mee.

Ik heb 1 oude duivin meegedaan, de enige die van St. Vincent terugkwam en de minste in mijn ogen van de drie die toen mee waren. Ze is een kleindochter van Bonte Piter (Jellema) langs vaderskant en De Bergeracdoffer via haar moeder. Van St. Vincent kwam ze ’s avonds thuis, nu was ze er even over 11 en zal rond plek 50 eindigen in NIC ZWH en rond 165 in de afdeling. Net geen 1:10 dus dat scheelt niet alles.

De andere 5 allemaal jaarlingen, met de mooiste neststand en conditie. Ze komen na de prijzen maar voor een debuut op de marathon amper een jaar na geboorte valt me dat niet eens tegen.

Voor komende week weer dubben, de meesten naar Cahors maar de jaarlingen op Issoudun denk ik.

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Ach Agen

Na Perigueux werden de andere 18-maanders ingezet op Agen. Ik vond ze eigenlijk mooier dan de ploeg op Perigueux, belangrijkste verschil was dat ze iets later op een mooie stand zaten. Duiven met weinig ervaring kregen het op deze ZLU-vlucht -waar veel liefhebbers vooral jaarlingen op spelen- niet kado. De stevige kopwind en de warmte heeft veel duiven opgebroken. Er kwamen twee door deze editie, in NIC Urk klasseerden ze zich op plek 9 en 15. Op de foto de 574 die op twee jongen en twee eieren (week oud) haar prestatie leverde. Haar doffer kwam als tweede binnen.

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Afgang en opgang

St. Vincent, 3 duiven mee die vorig jaar met succes Bergerac volbrachten maar verder nog weinig ervaring hadden op de overnacht. Dan is 1130 km met een frontale storing (de vroege duiven waren met westelijke wind allemaal aan de westkust geklokt) misschien wat te heftig. Aan de andere kant, ook andere liefhebbers klokken duiven op tijd. Tijdens de training door de week waren de duiven wel erg fanatiek en de conditie liep ook op.

Na zo’n afgang op St. Vincent vreesde ik toch dat Perigueux ook wel eens tegen kon vallen. Gelukkig viel dat dan weer wel mee. Een zware wedvlucht met een paar uitschieters. Zoals het er nu uitziet plek 9&11 in Nic Balk, deze twee ook bij de eerste 100 in de afdeling en 4 in de prijzen van 6 gezette duiven. Dat klopt dan wel weer met het gevoel. Zijn ze toch in opgang. Volgende week kijken of dat op Agen ook zo blijft.

Op de foto de eerste en derde duif, beide uit Jonge Teun x dochter Hellas (beide rechtstreeks Jellema)

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Pieperdepiep

Daar zijn dan de eerste twee jonkies van dit jaar, Jonge Teun ontfermd zich er deze middag over. De andere kweekduiven verwachten ook allemaal de komende week hun gele monstertjes.

Bij de vliegduiven komt het broeden ook al dichterbij. Hun eerste trainingsvluchten verlopen goed, de ploeg van de oude duiven is nog intact. Andere jaren hadden de roofvogels er al wel een aantal te pakken genomen in het voorjaar maar dat is dit jaar niet gebeurd. Van de jonge duiven van 2017 is er wel een aantal opgepeuzeld, die hebben de hele winter veel gevlogen, dat heeft vast meegeholpen aan het feit dat de meesten dat ook overleefd hebben. Alert, redelijk wild en goed in conditie wanneer de dagen hier langer worden dan rond de evenaar. Dat heeft veel invloed op de schade. Hopen dat het een mooi seizoen gaat worden.

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Bonte verzameling

Bonte verzameling

Sinds vorige week zijn de doffers en duivinnen weer samen, na een periode van scheiding. Een week voor Pasen en de eieren beginnen al aardig los te komen. Benieuwd wat voor bonte verzameling het dit jaar weer op zal gaan leveren.

door wiebrenvanstralen
Afbeelding

Winterspelen

Winterspelen

Na het imposante kwartet supervrouwen op de schaatsmijl ben ik maar eens in de duivenadministratie gedoken. Dit soort klusjes horen er ook bij, meestal moet het nog vlak voor de vergadering waneer de hoklijst ingeleverd wordt.
Nu ben ik veel eerder dan andere jaren, het komt misschien door het zachte weer deze winter dat het eerder begint te kriebelen? Misschien ook wel door het forumavondje in Beerta vorige week, waar het codewoord selectie was. En selectie wordt ook zichtbaar als je alleen even kijkt naar de eigendomsbewijzen van 2013 die er op het toetsenbord liggen. Er hebben heel wat meer beloftes in de nestschotels gelegen dan de uitverkorenen die de jaarwisseling hebben gehaald. Selectie op selectie op selectie. Als de concurrentie moordend is ben je in staat om ongelooflijke prestaties te realiseren.
Kijk maar naar Jorien, Ireen, Lotte en Marrit!

door wiebrenvanstralen